Svenska Station

Vill ni berätta lite om vilka ni är, hur ni bor och hur ni lever?

Fredrik och Lina Borghardt.

Fredrik är formgivare med inriktning på trä och möbeltillverkning.

Fredrik brinner för slöjd och hantverk.

 

Lina är textilformgivare och har en arbetat i mode och textilbranschen i många år.

När vi träffades var det självklart att vi skulle börja samarbeta också på ett professionellt plan.

Vi formger ofta tillsammans och bollar idéer och Fredrik tillverkar alla möbler i vår verkstad här i Frillesås.

Vi har valt att bo på landet för att dels ha nära till lokala råvaror och lokal produktion och dels för att ha möjlighet att egen verkstad och ateljé i anslutning till vårt boende.

Vi har små barn och det gäller att effektivisera arbetet så mycket som det går och då är det en fördel att ha nära till jobbet. 

En riktig ögonfångare på både instagram & i butiken är er stol "Feather lounge chair" kan ni berätta om processen från idé till färdig produkt?

Feather Lounge Chair är en stol som utvecklats de senaste åren som ett resultat av att vi velat göra lite större möbler som var och en kan fungera som en solitär i hemmet.

Vi har försökt få fram ett mjukt uttryck där den stora runda formen skall få ta plats och stå i viss kontrast mot de fjäderliknande ryggplattorna.

Vi vill att stolen skall kännas stor, trygg, enkel och raffinerad på samma gång.

För oss är det viktigt att hantverket får stå i centrum och hela stolen är handgjord med tekniker som borgar för kvalitet och funktion.

Vad kommer vi få se från Svenska Station i närmsta framtiden? Vad har ni på gång?

Just nu håller vi på och utvecklar verksamheten ytterligare med ett nytt kontor. Tanken är att det nya kontoret skall kunna verka som både showwroom, butik, kurslokal och galleri. Vi arbetar båda konstnärligt och gillar dessutom att samarbeta med andra så en lite större lokal är efterlängtad.

Det har också precis varit vernissage på ett samarbetsprojekt här i Halland som heter Den Nya Kartan. Vi är 14 formgivare som deltar och har blivit ihop parade med olika producenter.

allt från gjuteri till metall- och skinnbearbetning.

Tanken är att visa upp att det finns både kreativa krafter och möjlighet till nära produktion med stor bredd lokalt i Halland.

Vi har samarbetat med ett företag inom plåtbearbetning och utvecklat en liten serie möbler för offentlig miljö. Plåt är ett nytt material för oss och det har varit otroligt spännande att samarbeta med en tillverkare med så stor kunskap.

Hela projektet visas på RIAN Designmuseum i Falkenberg under hösten för att sedan visas under möbelmässan i Stockholm i februari 2018.

Var hittar ni inspiration till ert skapande?

Vi får mycket inspiration och energi i dialogen och samarbetet med andra, både varandra och andra formgivare, tillverkare och kreativa personer. Slöjd, hantverk och olika tekniker ger oss ständigt nya idéer och inte minst att leva nära naturen, det är nog vår största inspiration.